Sivut

6.2.2017

VINKKEJÄ KIRJOITUKSIIN - ÄIDINKIELI

Abien lukuloma lähestyy (joillain on taitanut se jo alkaakin?) ja se tarkoittaa myöskin kirjoitusten olevan yhä lähempänä! Monille tulee se sellainen viime hetken paniikki ja tuntuu siltä, että kaikki lukiovuosien aikana opittu on kadonnut aivojen sopukoista kuin tuhka tuuleen. Saattaa myöskin olla, että vaikka suunnitelmissa oli aloittaa lukeminen ajoissa, nyt vasta lukuloman kynnyksellä on oikeasti tullut tartuttua kirjoihin. Jotkut ovat saattaneet lukea jo kuukauden (tai pari) hulluna, mutta silti mieltä kaihertaa epäilys omia kykyjä kohtaan. Nyt jaan mun parhaimmat vinkit abeille kirjoituksista selviämiseen, opiskelun tehostamiseen ja siihen, millä kustakin aineesta saattaa saada muutaman lisäpisteen. Oon jakanut nämä vinkit useampaan osaan, sillä jostakin kumman syystä mulla riitti aiheesta sanottavaa ja vinkkejä aika paljon, haha :D Nyt kuitenkin asiaan eli vuorossa ensimmäisenä vinkkejä äidinkielen kirjoituksiin!



TEKSTITAITO

-Tekstitaidossa mun ykkösvinkki on kirjoittaa ne itsestäänselvältäkin tuntuvat jutut. Jos esim. tehtävänannossa ei suoraan sanota tekstin olevan vaikka kolumni ja toteat sen tekstin kolumni olevan, kirjoita se ehdottomasti vastaukseesi!
-Tekstitaidossa on myös tärkeää vastata juuri siihen, mitä kysytään. Lue tehtävänanto supertarkasti ja alleviivaa siitä verbi(t), joilla vastauksen tekoa ohjeistetaan. Pitääkö tekstejä esim. vertailla vai tarkastella, millä keinoin kirjoittaja pitää lukijan mielenkiintoa yllä?
-Panosta yo-kokeeseen valmistautuessa erilaisten termien opetteluun. Kun muistat esim. mitä tarkoittaa intertekstuaalisuus ja tunnistat eri tekstien lajityyppejä pääset jo pitkälle. Kuulostaa paljon vakuuttavammalta puhua vaikkapa personifikaatiosta kuin todeta tyyliin "Tekstissä todetaan äiti maan itkevän." Termien muistamisen lisäksi on tärkeää osata käyttää niitä oikein. Sen sijaan, että vain luettelet tekstin sisältävän personifikaatiota, kolmiportaisia listauksia ja retorisia kysymyksiä - osoita, että todella ymmärrät, mitä nämä termit tarkoittavat. Tämä tapahtuu vaikkapa seuraavaan tyyliin: "Kirjoittaja liittää moniin luonnonilmiöihin ihmismäisiä piirteitä personifikaatiolla, kuten puhumalla äiti maan itkemisestä ja ukkosen jumalan raivostumisesta."
-Älä sorru kirjoittelemaan "mun mielestä" sitä ja tätä, vaan perustele mahdollisimman hyvin, mistä sait esim. sen vaikutelman, että novellin henkilö on mies/nainen, tapahtuma-aika on ennen 2000-kukua tms.
-Kiinnitä huomiota kappalejakoon ja pyri käsittelemään vain yhtä asiaa yhdessä kappaleessa. Olisi myös hyvä, jos kappaleet olisivat suunnilleen saman pituisia. Tämä pätee tietysti myös esseekokeessa, vaikka sen nyt tähän laitoinkin!
-Kirjastosta pystyy lainaamaan (ja tottakai näitä pystyy myös ostamaan) sellaisia kirjoja, joissa on edellisten vuosien tekstitaito- ja esseevastauksia pisteytyksineen ja ainakin itse koin nämä todella hyödyllisiksi!

ESSEE

-Esseessä taas kannattaa keskittyä ennen kaikkea suunnitteluun ja aiheen valintaan. Mieti mistä aiheesta just sä löydät eniten sanottavaa. Onko joukossa jokin aihe, josta sulla on henkilökohtaista kokemusta tai liittyykö joku aiheista leffaan, jonka äskettäin katsoit? Ja ehdottomasti jos oot kirjoittamassa vaikka psykologian, valkkaa sellainen aihe, jossa voit hyödyntää sun psykologian osaamista. Tai vastaavasti jos kirjoitat vaikka historian, niin sellainen aihe kehiin, jossa pääset hyödyntämään sun historian tietämystä!
-Esseekokeessa kannattaa aluksi listailla suttupaperille ihan vaan kaikkia ajatuksia joita aiheesta tulee mieleen. Jos aihe on esim. Voiko arkea rakastaa? suttupaperille saattaisi ilmestyä seuraavanlaisia juttuja: arki voi olla monenlaista (onko tyytyväinen elämäntilanteeseen vai ei, kehitysmaat/teollisuusmaat), kaikilla on joskus huonojakin päiviä (arkea voi rakastaa muttei ehkä kukaan 24/7), mitä arjella tarkoitetaan (ma-pe viikonpäivät, työ/koulupäivät, jos viettää vaikka välivuotta työskennellen viikonloppuisin mitkä päivät kuuluvat arkeen), rakastaminen on subjektiivinen kokemus (psykologia: Tunne on jonkin tuntemuksen kuten mielihyvän tai mielipahan sävyttämä tietoinen elämys. Tunteet ohjaavat ihmisen toimintaa motiivien, tavoitteiden ja tiedonkäsittelyn ohella. Ne myös edistävät ihmisen sopeutumista ympäristöön, kuten sosiaalisiin tai uhkaaviin tilanteisiin.)
-Esseessä tärkeää on sanottavan lisäksi jäsennellä aihetta. Itse kirjoitin viime keväänä esseen otsikolla Yhteistyötä yli rajojen ja tarkastelin sitä monilla eri tasoilla: kansainvälisesti (eri maiden väliset sopimukset, EU jne.), yhden valtion tasolla, ryhmienvälisenä käyttäytymisenä (käytin psykologia-näkökulmaa ja hyödynsin tietämystäni ryhmäpsykologiasta) ja sitten ihan oman itsen sisäisenä ilmiönä (en muista ihan tarkkaan, mutta jotenkin liitin tähän kanssa psykologiaa ja jotain sellaista että itsensäkin kanssa saattaa tulla vastaan sellaisia ristiriitatilanteita ja kamppailua, että toisaalta haluaisi jotain ja toisaalta jotain muuta eikä osaa päättää niiden väliltä tms.). Tällä menetelmällä tuli saatua esseestä se 50/60, joten uskaltaisin väittää tämäntyylistä toimivaksi taktiikaksi.


Lisäisittekö näihin vinkkeihin vielä jotain? Entä te joskus lukion käyneet, mitä on jäänyt mieleen äikän kirjoituksista vai onko mitään? Loppuviikosta palaillaan taas tämän aiheen  pariin ja silloin vuorossa ovatkin reaaliaineet! : Jenny

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kommenttisi ilahduttaa enemmän kuin uskotkaan <3 Muistathan kuitenkin pysyä asiallisena!

.sidebar { text-align: center; } .sidebar{ float: right; margin-right: -10px; }